BadBoysBrand
100% Made in Jail

Een jaar geleden werd er begonnen aan de productie van een reeks oersterke metalen buitenhaarden genaamd BadBoysBrand. Op zich niets nieuws, maar het unieke van dit project is dat al deze producten geproduceerd worden door de gedetineerden in de gevangenis.

Dhr. B. van der Landen, bedenker van BadBoysBrand: „Wij hebben in het verleden al vaker opdrachten bij de gevangenis neergelegd. Pas nadat wij daar een rondleiding hadden gehad en alle mooie producten van de metaalafdeling voorbij zagen komen, ontstond het idee voor een samenwerking. Het is toch gewoon zonde als al deze producten nooit het daglicht zouden zien!

Re-integratie & eigenwaarde BadBoysBrand heeft een lijn ontworpen van handgemaakte producten met een rauw randje o.a. buitenhaarden, barbecues en tools waar vooral de aandacht wordt gelegd bij het laten meedenken en meebeslissen van de gedetineerden in de productielijn en het onderdeel zijn van een merk. Voor de gedetineerden is dit een kans om zich tijdens hun gevangenschap bij te scholen en zich bijvoorbeeld te specialiseren tot metaalbewerker. Vaardigheden waar ze ook buiten de gevangenis, op de arbeidsmarkt, veel profijt van kunnen hebben. Dit heeft een positief effect op de re-integratieproces.

“De Nederlandse consument (en sinds een paar maanden ook de Belgische)is dolenthousiast op de producten uit de bajes. Al snel werd dan ook het productieplafond bereikt, wat resulteerde in dat we alle metaalafdelingen van Nederland moesten inschakelen.” Aldus B. van der Landen. Inmiddels wordt er keihard gewerkt in de gevangenissen van Alphen, Zwaag, Veenhuizen, Zutphen, Heerhugowaard en Merksplas (BE).

Kamervragen Tot voor kort konden klanten hun aankoop in de gevangenis ophalen. “Dat was natuurlijk fantastisch", zegt Van der Landen, die daarover afspraken had gemaakt met de voormalige gevangenisdirecteur in Heerhugowaard. “Je auto mocht door de poort, je werd gecontroleerd en dan stond je opeens in een gevangenis. Een geweldige beleving."

Maar daar heeft het ministerie van Justitie - waar alle gevangenissen in Nederland onder vallen - een streep doorgezet. De spullen van BadBoysBrand worden nog steeds gemaakt door gedetineerden, maar ze kunnen niet meer worden opgehaald op het gevangenisterrein.